mandag 12. oktober 2009

Guinea-Bissau

Kafountin va fantastisk! Som en rolig liten fiskelandsby skulle man kanskje tru at den va noe saann som der ae va i Gambia, men det va det ikke. Der ae i Gambia ble stoppa av anna hver person fordi di ville tjen penga paa mae, ble ae i Kafountin stoppa av anna hver person fordi di ville vaer kompis. Trivelige folk.


Noen dama som solgte fisk paa stranda


Fesk


Noen som dreiv og bygde baata

Ae ble kjent med en bifall som hete Tzall, og han inviterte mae hjem til han paa en kopp te. Han snakka en del om Gud og andre greier. Han bodde ilamme en anna fyr som va veldig opptatt av at ting va original. Han hadde en del originale greier. Originale afrikanske instrumenta osv. Han Tzall meinte at Gud hadde snakka til mae. Han synes det va helt sykt at ae hadde vaert i Toubasam. Det va ikke akkurat noe turistdestinasjon, men en veldig hellig plass. Vi kom til aa snakk om Bissau, og han hadde venna der som han gjerne ville se, men han hadde ikke raad til aa dra. Ae inviterte han til aa bli med mae, ettersom det ikke kosta mae noe spesielt ekstra uansett. Ae maa betal for dobbeltrom overalt, og transport og mat e veldig billig.


Tzall


Originalen med en original 80 aar gammel afrikansk trefigur han fikk av faren

Kl 6 neste morra dro vi av gaarde. En 1 timers tur fra Kafountin til Ziguinchor tok 4 tima, og det va mye kjefting. Fra Ziguinchor tok det kanskje 4 tima videre til Bissau. Det e paa slutten av regntida her, og det e helt sykt kor frodig det e. Det e det groenneste landet ae har sett. Da vi kom til Bissau gikk vi gjennom et marked paa vei ned til kaia. Det va ganske folksomt, men plutselig merka ae at noen som kom imot mae gikk litt for tett i forhold til kor mange folk det va. Ae sensa ka som va opplegget og holdte for lomman mine, da di passerte gikk di i clinsj helt inntil mae og han ene proevde aa stikk haanda ned i lomma mi uten suksess. Ae ropte "Hey!" og han sprang for livet over veien. 30-40 lokale sprang etter han, og en av dem slo han i munnen og dytta han i en bil, men saa kom han sae unna. Ae ble applaudert, takka for mae, og gikk videre. Kompisen til han Tzall bor paa hovedoeya av Bijagos oeyan utafor Bissau, som e sykt fin. Vi skulle dit, men da vi kom frem va det ingen baata som gikk. Heldigvis traff vi ei polsk og ei portugisisk dame paa kaia som va der og jobba som frivillige for en NGO. Di jobba egentlig i en liten landsby, men hadde kontor i Bissau kor di va av og til for aa fiks ting. Bra timing. Di hadde to ledige senger paa kontoret, og vi fikk bo der gratis. Di fiksa middag til oss og fortalte om prosjektet deres.

Neste dag bar det av gaarde til Bubaque (Bijagos oeya). Vi tok ferge dit og kom fram paa kveldinga. Det ble tidlig kveld. Og etter ae hadde lagt mae kom ei antageligvis prostituert (eller bare veldig ivrig) jente inn paa rommet mitt mens han Tzall va i dusjen. Ae sa at det va ikke snakk om, og kasta ho ut. Han Tzall bare flira av at ae va sjokkert.

Neste dag flytta til et anna billigere sted han Tzall fikk ordna. En kompis av han originalen han bodde med dreiv det, saa vi fikk bo der veldig billig. Det va litt unna "sentrum", saa da slapp ae nok ogsaa at ho der jenta kom tilbake. Plassen va veldig fin litt hoeyere opp paa oeya, med utsikt over til ei anna oey. Vi handla noe fisk paa markedet, og ei dame stekte oss lunsj og middag der vi bodde. Deretter bar det til stranda. Ae la mae under et tre og slappa av, og ei lokal jente kom med fisk og fanta til mae. Oeyvaeringa e ikke saa vaerst...


Tzall paa stranda

I vannet traff ae et par portugisera som jobba med aa tren opp snuten i Bissau. Di va der bare den helga for aa slapp av litt. Di va veldig trivelig (til tross for at di va snut), og fortalte mae en god del om kulturen der. Det va mye ae ikke visste. Di meinte at ho jenta fra kvelden foer ikke va prostituert f.eks. Det e bare ikke saa mye anna aa gjoer paa oeya... Gjennomsnittlig levealder e rundt 40 aar, og jenta debuter seksuelt rundt 10-aarsalderen som regel. En av portugiseran underviste i lov, og skulle laer snutestudentan om at det ikke va bra aa ha seksuelt samvaer med mindreaaringe. Di ble urolig, og 80 prosent av klassen innroemte aa ha hatt sex med jenta i 9-11 aarsalderen. Syke greier... Vi sjekka ut diskoen paa oeya ilamme dem seinere paa kvelden, og det va god stemning! Ho jenta fra kvelden foer va der, men ae holdte avstand. Han Tzall hooka opp med ei frodig lokal dame som va soestra til en han va blitt kompis med, og va fornoeyd med det.

Etter ei herlig helg ute paa oeya, bar det tilbake paa soendag. Paa baaten tilbake traff ae ei spansk jente som jobba for en NGO i Senegal med kvinners rettigheta. Ho fortalte mae masse sinnsyke greier ae ikke kunne forestilt mae engang, og det e ikke tvil om at det e masse ae aldri kommer til aa faa vite om plassan ae reis paa her. Vi snakka omskjaeringa, sinnsyke rituala og andre greier. Ae traff ho og et par av snutan seinere paa kvelden i Bissau, og di visste mae utelivet der. Sykt kult. Man faar ikke reint lite oppmerksomhet, men all e positiv saa det e greit. Snuten kom selvfoelgelig gratis inn overalt, og di va ikke tilbakeholden paa aa spander oel. Ae trur ae blir noen daga her i Bissau. Folk e veldig bra her, og onsdag e det visst helt raatt paa byen her, saa ae skal sjekk det ut med portugiseran om ae e her enda da.

Han Tzall dro til Senegal igjen i dag tidlig. I dag va ae og saa paa det gamle stortinget som ble bomba under borgerkrigen her. Det sto aapent, saa ae bare troedde inn og saa mae rundt inne. Det va nok ikke saa fint nu som det en gang va. Politikera e bytta ut med flaggermus, og det ser.. Vel.. Bomba ut.


Fra utsida


Inne

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar